Теплі підлоги

Як зробити теплу водяну підлогу на дерев’яній підлозі: 5 варіантів укладки

Завдяки теплій підлозі можна значно підвищити ступінь комфорту в Вашый оселы. Теплі підлоги в приватному будинку або квартирі – це прекрасна можливість отримати рівномірно прогріте, затишне приміщення. Найбільш доступною і ефективною є система на водяному підігріві, яка складається з поліпропіленових або металопластикових труб, розташованих за спеціальною схемою. Така система дає можливість знизити витрати на обігрів приміщення звичним обладнанням (наприклад, електричними радіаторами тепла), виглядає естетично і є безпечною. Як укласти теплу підлогу з водяним теплоносієм своїми руками, читайте нижче.

ЗМІСТ:

  1. Чому варто вибрати водяну теплу підлогу під дерев’яну підлогу
  2. Варіанти пристрою системи тепла підлога з дерев’яним лагам
  3. Як зробити теплу підлогу на дерев’яну підлогу
  4. Тепла підлога на дерев’яній основі
  5. Затишні теплі підлоги на дерев’яну підлогу (відео)
  6. Сучасні теплі підлоги водяні на дерев’яну підлогу (фото прикладів)

 

Чому варто вибрати водяну теплу підлогу під дерев'яні підлоги

При влаштуванні водяної підлоги не використовується важка бетонна стяжка. Тому така система ідеально підходить для облаштування будинків з бруса, легких модульних будинків, квартир на першому поверсі з газовим автономним опаленням (підлогу не радять ставити вище першого поверху, щоб уникнути проблем, пов’язаних з протіканням).

Серед переваг водяної теплої підлоги варто відзначити ефективність і тривалий термін служби.

Завдяки теплоносію, система має масу переваг:

  • Дозволяє знизити витрату електроенергії на обігрів апартаментів на 25-30%. У кімнатах з високими стелями це значення може доходити до 50%.
  • Підлога є абсолютно безпечною для здоров’я людини. А завдяки прихованим елементам, такою системою не можна обпектися або травмуватися, що вкрай важливо для сімей з дітьми.
  • Виглядає естетично привабливо. Відсутність колекторів, радіаторів і т. Д. При монтажі є незаперечною перевагою систем і дозволяє вписати її в будь-який інтер’єр.
  • Має тривалий термін експлуатації. При використанні якісних матеріалів і сумлінному монтажі, водяна підлога може прослужити без необхідності ремонту більше 50 років.


Підігрів підлоги здійснюється рівномірно по всій площі, створюючи найбільш комфортні умови. Управління системою виконується за допомогою компактного термостата.

Варіанти пристрою системи тепла підлога з дерев'яним лагам

Укладання системи з водяним підігрівом в дерев’яних будинках проводиться або на лаги, або на чорнове підставу. Найчастіше, тепла підлога кладуть по дерев’яних перекриттях за фінською технологією. У нас цей метод називають методом сухої стяжки: замість розчину, в який вкладається система, тут використовують пластини ГВЛ.

Перед укладанням теплої підлоги по дерев’яним лагам варто перевірити їх на наявність пошкоджень

Існує кілька варіантів монтажу теплої підлоги по дереву:

  • Труби укладаються в фабричні пластини (наприклад, що відображають, з пазами для трубопроводу), які кріпляться поверх лаг. Зверху настилається утеплювач і фінішне покриття.
  • Труби укладаються безпосередньо на лаги в пропили, розташовані відповідно до схеми укладання. Просвіти між лагами заповнюються утеплювачем, зверху кладеться фанера і фінішне покриття. Недолік технології – повітряний прошарок між фанерою і трубами, яка погіршує теплопровідність.
  • Труби кладуться на утеплювач (полістирол) між лагами. Простір між елементами засипається або сухим піском, або гіпсом.
  • Труби укладаються на плити з бобишками, які стеляться врівень з лагами на фальшпол. У лагах робляться прорізи для укладання системи по всьому периметру без переривань. Поверх стелиться відображає твердий матеріал (наприклад, металеві листи) і фінішне покриття.
  • Між лагами кладуть утеплювач, а на нього – фанеру. З листів ДСП вирізаються рейки із закругленими кутами, які укладаються на фанеру. Труби укладаються в пази між рейками фанери.
  • Цей спосіб схожий на попередній варіант, тільки замість рейок з фанери туту використовується дошка в 5 см завтовшки і шириною, однаковою з кроком труби. У паз під трубу для збереження тепла укладається фольга

На основі запропонованих варіантів можна створити свій спосіб укладання системи з водяним підігрівом по дерев’яних балках, який буде відповідати вашим побажанням, фінансовим можливостям і вмінням. Головне, щоб принцип роботи статі залишався незмінним.

 

Як зробити теплі підлоги на дерев'яну підлогу

Розглянемо докладніше один з варіантів укладання підлоги на лаги. Для того, щоб конструкція вийшла міцною, перед укладанням необхідно упевнитися в належному стані лаг. Так лаги повинні бути розташовані з дистанцією в 60 см, а саме дерево має бути без видимих  пошкоджень.

Теплі водяні підлоги можна укладати на будь-яке дерев’яне покриття

Якщо в конструкції підлоги є прогнилий або вигнутий елемент, його слід замінити новим. Кріпити лаги можна на металеві куточки за допомогою саморізів.

Після того, як лаги були проінспектовані, можна починати укладання теплої підлоги. Для початку необхідно укласти попередній підлогу під лаги або фальшпол між ними (якщо немає іншої можливості). Далі слід укласти гідроізоляційний матеріал, а після – шар теплоізоляції (мінвату, полістирол і т. П.). Потім на лаги укладають статеву дошку.

Між дошками повинен в обов’язковому порядку бути паз розміром 2х2 см, кути дощок повинні бути закруглені або підрізані під вигин труби. Ширина однієї дошки повинна бути не менше кроку труби, а товщина – 5 см.

Спочатку слід укласти смуги біля стін, потім – по всій площі приміщення. На дошки радять укласти відображають пластини або фольгу, для збереження тепла. Далі укладаються труби, стелиться фанера і фінішне покриття. На фанеру можна буде укласти ламінат, лінолеум, плитку або просто настелити ковролін різних колірних рішень і фактури (для дерев’яного будинку підійдуть натуральні кольори покриття, наприклад, «пекуча брюнетка», «стигла вишня»).

Тепла підлога на дерев'яній основі

Більш доступним способом монтажу підлоги з водяним підігрівом на дерев’яній основі є установка настильним способом. Головною перевагою цього варіанту є те, що осснову для установки системи не потрібно розбирати: тепла підлога розкладається на старій основі.

Для укладання теплого водяного статі на дерев’яну основу слід придбати спеціальні металеві вироби, в які вставляються труби

Підлогу радять розбирати тільки в тому випадку, якщо вона видає скрипи при ходьбі, прогинається.

Перед укладанням необхідно провести розрахунки необхідної довжини і кроку труб. Для цього можна скористатися або послугами фахівця, або онлайн-калькулятором.

Оптимальний крок між трубами для нашого клімату становить 150-200 мм. Труби для системи краще вибирати з діаметром в 1,6-1,7 см, гофровані.

Найпростішим способом укладання є змійка. Після того, як були проведені розрахунку, потрібно буде розмітити підлогу, починаючи від стін і просуваючись до центру приміщення. За намітки відбуватиметься укладання труб опалення та направляючих з ДСП.

Напрямляючі слід класти так, щоб між ними залишалося місце для труб плюс 1 см.

До чорнової підлоги направляючі можна кріпити за допомогою саморізів або цвяхів. При цьому, як і в попередньому випадку, напрямні повинні мати закруглені кінці для повороту труб. Для підвищення тепловіддачі можна обернути фольгою труби опалення.

Перед тим, як покласти фанеру і фінішне покриття, слід запустити опалення і перевірити контур на предмет протікання.

В якості підлогового покриття будівельники радять вибирати матеріали, що не містять формальдегід.

Затишні теплі підлоги на дерев'яну підлогу (відео)

Тепла підлога на водяному підігріві – це доступна, економічна система, яка дозволяє створити найбільш комфортні умови для проживання. Водяна підлога з підігрівом сьогодні стала незамінною в легких дерев’яних будинках, квартирах. Зробити систему у власних апартаментах можна без професійної будівельної допомоги. Головне, вибрати найбільш підходящий за технологією варіант укладання, і дотримуватися всіх порад досвідчених будівельників у морозні зимові дні.

Similar Posts

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X
0
    0
    Корзина
    Корзина пустаПовернутись