Обв'язка котла опалення

Обв’язка опалювального котла є обов’язковою процедурою в тому випадку, якщо планується самостійний монтаж системи. Про те, як здійснити обв’язку котла, буде сказано нижче. Дана стаття дозволить домашнім майстрам уникнути ряду підводних каменів, які можуть виникнути при виконанні робіт.
 

Що таке обв'язка котла, і які компоненти при цьому застосовуються

Дана процедура спрямована на злагоджене функціонування системи, забезпечуючи котла дійсно високий ККД в роботі, сприяючи економічній витраті енергоносія. Досягти такого ефекту можна при правильному розрахунку і підключенні ряду компонентів.

 

Схема обв’язки котлів буде залежати від обраного виду системи. Всього розрізняють три варіанти:

 

  • природної циркуляції, яку також називають гравітаційної;

  • примусової циркуляції;

  • змішаний тип, який передбачає використання обох варіантів.

 

Перший варіант передбачає наступний набір компонентів:

 

  1. Котел. Є центральним елементів системи.

  2. Труби. Найкраще вибирати металеві, великого діаметра. Це необхідно для того щоб уникнути великого опору, що виникає з боку магістралі.

  3. Розширювальний бачок. Допускається використання конструкцій як відкритого, так і закритого типу. Використання додаткових мембран в даному випадку вважається зайвим, оскільки необхідність підтримувати заданий тиск відсутній. Бачок необхідно встановити в найвищій точці системи.

  4. Батареї. Використовувати можна як класичні чавунні, так і більш сучасні сталеві радіатори.

  5. Кран Маєвського. Дозволяє спускати повітря з батареї в будь-який час, а тому такі крани бажано розмістити по всій системі.

  6. Фітинги. Фахівці радять застосовувати куточки, відводи або трійники зварного або нарізного типу.

Основний плюс обв’язки котла опалення даного типу полягає в простоті монтажу. Також слід зазначити доступність всіх компонентів, а процес їх установки, як правило, не викликає труднощів при наявності певних навичок. Серед мінусів слід зазначити:

 

  • повільний прогрів розводки через інертності;

  • громіздкість конструкції, негативно відбивається на її зовнішньому вигляді.

 

Обв’язка котла опалення в системі примусового типу вимагає використання таких компонентів:

 

  1. Котел. Використовуватися може абсолютно будь-який варіант.

  2. Труби. Поряд з металевими можуть широко застосовуватися пластикові аналоги.

  3. Розширювальний бачок. Слід вибирати конструкцію мембранного типу. У бачку розташовується «груша», завдяки якій вдається підтримувати оптимальний тиск всередині всіх контурів.

  4. Радіатори. Можна використовувати чавунні, але сталеві варіанти вважаються найбільш економічними і ефективними в роботі.

  5. Крани Маєвського. Встановлюються також, як і в попередньому варіанті. Але в даному випадку бажано використовувати також скидний повітряний клапан, за допомогою якого повітря видаляється з контурів в автоматичному режимі.

  6. Фітинги. Конкретна конструкція вибирається залежно від використовуваних в монтажі труб.

  7. Циркуляційний насос. Найчастіше він є вбудованим в опалювальний прилад. Але якщо в системі присутні кілька контурів з колектором, то необхідний монтаж додаткового обладнання.

  8. Гідравлічна стрілка. Виступає важливим елементом, який дозволяє досягти балансу між контурами. Цей елемент застосовується для вирівнювання тиску і своєчасної подачі теплоносія в усі точки системи.

  9. Манометр. Контролює сталість тиску в системі. Нерідко вбудовується безпосередньо в устаткування.

  10. Колектор. Необхідний для розведення контурів, за якими здійснюється подача теплоносія.

 

Подібна розводка дуже економічна в роботі і відрізняється високим ККД. При цьому роботи відрізняються дорожнечею і складністю в обслуговуванні. При відсутності електроенергії система просто не функціонує.

 

Циркуляція води в змішаних системах здійснюється двома способами:

 

  1. Врізка насоса здійснюється паралельно основному контуру, без розмикання його. На підводах до приладу необхідно встановити два крана, які допоможуть зробити відсічення в будь-який момент. Крім цього, один запірний механізм встановлюється на трубі під приладом.

  2. Для роботи системи в автоматичному режимі, замість крана встановлюється зворотний клапан.

Нюанси обв'язки котла опалення поліпропіленом

Високо популярністю в сантехнічної галузі мають пластикові труби. Це пов’язано з їх універсальністю і доступною ціною. До того ж, вони дозволяють виконати будь-який по складності контур, використовуючи для з’єднання спеціальний паяльник або фітинги. Сучасний поліпропілен довговічний – його термін служби досягає 50 років.

 

Виконуючи таку роботу, фахівці радять обійтися якомога меншою кількістю з’єднань. Справа в тому, що пайка нерідко викликає звуження внутрішнього діаметра, через що зростає гідростатичний напруга, сприяючи зниженню ККД. Тому краще всього використовувати відводи, які мають плавний перехід, що дозволить виключити різкі перепади.

 

Схема обв’язки котлів в системах природної циркуляції зазвичай передбачає використання котлів підлогового типу. І дуже важливо, щоб при цьому він знаходився в найнижчій точці всіх контурів, що дозволить запобігти скупченню повітряних бульбашок, інакше прогорание теплообмінника буде відбуватися дуже швидко.

 

Крім цього, на виході слід передбачити трубу, що має вертикальне розташування, що дозволить повітрю підніматися вгору, не зустрічаючи перешкод на своєму шляху, виходячи через спеціальний скидний клапан.

 

Якщо ж здійснюється монтаж примусової системи, то схема обв’язки котлів може не передбачати наявність даної труби. При виконанні обв’язки двоконтурного котла, слід додатково підключити його до водопровідної системи. Дана необхідність пояснюється тим, що такі конструкції здійснюють нагрів не тільки нагрів теплоносія, а й води, використовуваної в побутових потребах.

 

Така схема обв’язки котла опалення може бути використана і для одноконтурних конструкцій. Однак в даному випадку потрібна наявність вторинного теплообмінника. Як нього можна використовувати металевий балон, за допомогою якого буде пускатися патрубок подачі в систему.

Особливості схеми обв'язки котла опалення, який функціонує на твердому паливі

Слід зауважити, що подібне обладнання не можна просто включити, як це робиться у випадку з газовими або електричними аналогами. При обв’язці в даному випадку потрібно передбачити певні захисні елементи системи. І вони можуть бути декількох видів:

 

  1. Використання водопровідної рідини. Для цього необхідний спеціальний прилад, своїм виглядом нагадує ТЕН. Його необхідно вбудувати в теплообмінник за допомогою додаткового входу. Потім здійснюється підведення води з системи, а виводить патрубок опускається в каналізацію. Суть даної методики в тому, що коли циркуляційний насос припиняє свою роботу, відбувається відкриття спеціального клапана, що пропускає холодну воду, забираючи частину температури, проходячи по змійовику. Даний процес спостерігається аж до повного прогорання палива.

  2. Джерело безперебійного живлення. Найчастіше мова йде про підключення зовнішніх батарей. У такому випадку система функціонує в залежності від обраної ємності АКБ. І як тільки електроенергія пропадає, працездатність системи буде підтримуватися за допомогою спеціального приладу аж до появи електрики або розрядки акумуляторів.

  3. Малий гравітаційний контур. В даному випадку носій буде циркулювати по малому колу без необхідності застосування насоса.

  4. Додатковий гравітаційний контур. В даному випадку в системі використовується два повноцінних контуру. При аварійній небезпеки або пропажі примусової циркуляції, отримувати гарячу воду на до другого кола не припиняється. І температура продовжує підтримуватися в опалювальних приладах.

0
    0
    Корзина
    Корзина пустаПовернутись