Як працює група безпеки котла?

Антиаварійне обладнання котелень має дуже важливе значення, яке важко переоцінити. Група безпеки для котла оберігає систему опалення від накопичення критичного тиску і заповітрювання.

Будова і призначення

Доскладу даного пристрою входять три прилади: манометр, автоматичний розповітрювач і скидний АВТОКЛАПАН. Вони збираються різьбовими з’єднаннями на одному колекторі, який через муфту пов’язує їх з системою опалення. Так одночасно виконується кілька функцій:

1. Манометр допомагає спостерігати надлишковий тиск візуально. Також він значущий при наповненні закритого трубопроводу.

2. Розповітрювач виконує сервісну функцію. За допомогою клапана, який відкривається, якщо немає води, він відводить повітря при наповненні агрегату. Є і допоміжна задача – спуск початкового надлишку пару, що виникає від перегріву.

3. Скидний АВТОКЛАПАН вивільняє основний надлишковий обсяг котлового бака.

Таким способом група безпеки для котла ефективно запобігає аваріям і катастрофам, без неї за перегрівом неминуче слідував би вибух.

Галузь застосування

Група безпеки котла може служити страховкою на випадок відмови штатних аварійних механізмів, навіть тоді, коли на ерший погляд вона не потрібна. Наприклад, газові, електричні або дизельні котли вже укомплектовані хорошим захистом, і здатні миттєво відключитися при перегріванні. А ось твердопаливні котли занадто інерційні, щоб швидко реагувати на небезпечні зміни.

Навіть автоматизованому пелетному котлу необхідний час на спалювання палива. У ситуації з топкою палаючих полін збільшення температури може закрити приплив повітря, але паливо вмить не згасне, а стане тліти, продовжуючи гріти корпус. Ось чому група безпеки котла вважається незамінним атрибутом котлоагрегатів даного типу.

Рекомендації по монтажу

Якщо котел НЕ забезпечений ГБК, то нескладно придбати або зібрати своїми руками. Вибір обладнання – основа успіху. Властивості авторозповітрювача не такі принципові, а ось манометр і аварійний клапан вибираються строго відповідно до лімітів, прописаним в інструкції по використанню теплогенератора.

Установка проста, при наявності звичайного комплекту слюсарних інструментів виконати її може кожен. Спочатку потрібно подбати, щоб котельної агрегат і група безпеки демонтувались без зливу всього теплоносія. Для цього перед нагрівачем і після ставляться кульові крани, якими зручніше відсікати технологічні вузли при заміні або ремонті.

Важливо: не можна ставити кран між групою і котлоагрегатом. Такий стан збільшує ризики аварії.

Група безпеки ставиться на виході після котла, приблизно в метрі від нього. При цьому буде зручно, якщо показання датчика добре помітні з входу в котельню. На вихід захисного клапана необхідно підключити прозорий зливний шланг і направити його в окрему ємність (зручно контролювати) або каналізацію.

0
    0
    Корзина
    Корзина пустаПовернутись