ВИБІР РАДІАТОРА ОПАЛЕННЯ. Як вибрати радіатор опалення для тривалої та повноцінної експлуатації?

ВИБІР РАДІАТОРА ОПАЛЕННЯ

Отже, у зв’язку з  реконструкцією старої опалювальної системи, або  при установленні системи опалення у новому житлі, у Вас виникло питання як вибрати радіатори опалення.

На даний час ринок систем опалювання пропонує нам багато варіантів, які значно відрізняються як за ціною так і за технічними характеристиками. Щоб не розгубитися у цьому різноманітті та зробити правильний вибір за співвідношенням ціна – якість, розглянемо основні переваги та недоліки усіх варіантів.

Радіатори опалення можна підібрати за наступними критеріями:

  • матеріал виконання (чавун, сталь, алюміній, біметал (алюміній та сталь);
  • необхідна теплова потужність (враховується площа та висота кімнати,кількість вікон тепловіддача радіатора);
  • робочий тиск у системі (тип системи опалення у вашому житлі);

МАТЕРІАЛ ВИКОНАННЯ

Чавунні радіатори – це класика, апробована часом. Ще з радянських часів у багатьох оселях екплуатуються чавунні батареї, що вказує нам на їхню основну перевагу – довговічність (до 50 років активного використання). Вони недорогі, cтійкі до корозії, довго нагріваються, але і довго віддають тепло. Велика жорсткість внутрішньої поверхні може призводити до утворення осаду всередині батарей. Крім цього чавунні радіатори мають велику вагу, дещо застарілий дизайн, вимагають повторного фарбування. Однак зараз на ринку все більшої популярності набувають чавунні радіатори ретро дизайну або інші цікаві варіанти.

Чавунні радіатори підходять для будь-яких систем опалення.

Сталеві радіатори – є одним з найпопулярніших варіантів, через оптимальне співвідношення якості та ціни. Сталеві радіатори бувають панельними та трубчастими. Термін експлуатації таких батарей сягає до 25 років.

Сталеві радіатори швидко нагріваються, що веде до істотного енергозбереження і знижує вартість теплоенергії. Сталеві панельні радіатори характеризуються простою конструкцією, виконуються вони у вигляді панелі прямокутної форми з необхідним саме вам розміром. Завдяки великій площі, панелі забезпечують високий рівень тепловипромінювання. Рівна поверхня панелей сталевих батарей значно полегшує догляд за ними, а сучасний дизайн і невисока ціна роблять сталеві радіатори одними з найбільш затребуваних.

Сталеві радіатори є оптимальним варіантом для будинків з автономним опаленням та малоповерховій будові. Оскільки такі батареї досить чутливі до гідроударів, їх рідко встановлюють у багатоповерхових будинках з централізованниим опаленням.

На нашому сайті представлено широкий вибір сталевих радіаторів опалення, зокрема фінського бренду PURMO, виробництво яких зараз відбувається у надсучасному заводі у Польщі, німецька класика – сталеві радіатори KERMI, радіатори українські TERRA Teknik, голандського виробництва заводу STELRAD.  

Алюмінієві батареї відрізняються легкістю, компактністю,високими показниками тепловіддачі, швидким нагріванням, досить тривалим терміном служби (до 20 років), сучасним дизайном. Але порівняно з сталевими радіаторами, володіють меншою тепловою потужністю (тобто для обігіріву великої за площею кімнати потрібно більший за розміром алюмінієвий радіатор ніж сталевий).

Привабливі алюмінієві радіатори і тим, що є можливість замінити зіпсовану секцію. Вони підходять як для автономної, так і центральної системи опалення. Однак у централізованій системі опалення алюмінієві радіатори прослужать недовго, оскільки вони не витримують різких перепадів тиску і хімічного водного складу. 

 

Біметалеві радіатори найбільш універсальні і підходять для використання в автономних і централізованих опалювальних системах, оскільки можуть перенести високий тиск (робочий – 25 ат) і тривале навантаження, стійкі до гідравлічних ударів і мають високий рівень тепловіддачі. Дані радіатори представляють собою два шари, один з яких сталь, а інший – алюміній. Тобто всередині розташовані труби із сталі, які стикаються з тепловим носієм, а зовнішній алюмінієвий шар забезпечує прискорений нагрів батареї і кращу віддачу тепла. Що стосується центральної системи опалення, то тут біметалічним радіаторів немає рівних, оскільки вони відмінно переносять агресивне середовище теплового носія і витримують великий тиск. Однак у них є один недолік – ціна вища ніж у радіаторів з інших матеріалів . Термін служби біметалевих радіаторів – 25 років.

На нашому сайті Ви можете обрати будь який алюмінієвий чи біметалічний радіатор.

Розрахунок кількості секцій та потужності радіатора

Визначення кількості секцій батарей можна провести простим способом, згідно якого розраховують одну секцію радіатора на півтора метра квадратних площі кімнати. Тобто на кімнату площею 15 м. кв. потрібно 10 секцій.

Але є і більш складна формула, в якій розрахувується, скільки знадобиться теплової енергії для обігріву квартири. При цьому методі підрахунку необхідно враховувати тип приміщення:
• в панельному будинку для опалення кімнати знадобиться на один метр квадратний – 41 Вт теплоенергії;
• в цегляному будинку на обігрів одного метра квадратного витрачається 34 Вт теплоенергії;
• для будинків, побудованих за сучасними технологіями з утепленими стінами і якісними енергозберігаючими вікнами, потрібно на один метр квадратний тільки 20 Вт теплоенергії.
Щоб дізнатися, скільки тепла необхідно для вашої кімнати, наприклад в панельному будинку, потрібно знайти її об’єм (помножити ширину, довжину і висоту). Отриманий результат помножити на 41 Вт. Після цього  отримані дані співставити з вказаними на сайті потужностями радіаторів.

Отож підсумовуючи вище сказане, стає зрозуміло, що для багатоповерхівок з високим тиском і забрудненим теплоносієм краще купувати біметалеві або чавунні радіатори. У приміщеннях, які потрібно швидко прогрівати (офіс, гараж, склад), краще встановлювати сталеві панельні або алюмінієві радіатори. Власникам приватних будинків і квартир, обладнаних системами автономного опалення можна не турбуватися і вибирати батареї, виходячи зі своїх естетичних уподобань та фінансових можливостей, враховуючи технічні характеристики, так як ризик гідроударів в системах автономного опалення зазвичай мінімальний, та й теплоносій досить високої якості.

0
    0
    Корзина
    Корзина пустаПовернутись